Автор: Мери Кекатор, abcnews.go.com Следвайте Гласове в ТелеграмСпоред нови предварителни данни на федералното

...
Автор: Мери Кекатор, abcnews.go.com Следвайте Гласове в ТелеграмСпоред нови предварителни данни на федералното
Коментари Харесай

ABC News: Рекорд на самоубийствата в САЩ

Автор: Мери Кекатор, abcnews.go.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Според нови предварителни данни на федералното държавно управление през 2022 година броят на самоубийствата в Съединени американски щати е достигнал рекордно високи стойности. През 2022 година почти 49 449 души са се самоубили, което е с 3% повече от 48 183 души през 2021 година – предходният най-много. Това сочи отчет, оповестен от Националния център за здравна статистика към Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите, написа ABC News.

Коефициентът на самоубийствата през 2022 година е 14,3 смъртни случая на 100 хиляди души по отношение на 14,1 на 100 хиляди души през 2021 година, което бележи най-високия коефициент от 1941 година насам, откогато се води такава статистика в Съединени американски щати.

 

Според създателите на отчета цифрите евентуално ще бъдат по-високи в окончателния отчет заради изоставането на отчетите за самоубийства. „ Докладването на самоубийствата в частност може да се забави заради следствия, свързани с повода и събитията към гибелта. “

Половината от американските военни мислели да се самоубиват

По пол, броят на самоубийствата при мъжете е с 1% по-висок през 2022 година, в сравнение с през 2021 година – 23,1 на 100 хиляди против 22,7. При дамите процентът е бил с 4% по-висок по отношение на 2021 година

По възраст процентът на самоубийствата понижава при лицата на възраст до 34 години и се усилва при лицата на възраст над 35 години. Процентът за мъжете на възраст 75 и повече години е бил най-голям през предходната година – съвсем 44 на 100 хиляди души. Въпреки че дамите по-често имат мисли за самоубийство, вероятността мъжете фактически да го създадат е 4 пъти по-голяма.

Според расата най-високият % е при индианците – 26,7 на 100 хиляди души, макар че през 2022 година процентът е бил с 5% по-нисък по отношение на 2021 година и това е единствената група, при която се следи спад в индикаторите, оповестява ABC News. При всички останали раси се следи нарастване на броя на самоубийствата с 1 до 3%.

От друга страна, същият отчет разкрива, че междинната дълготрайност на живота се е нараснала с 1,1 години по отношение на 2021 година, което е лек отскок след коронакризата, само че към момента не се е върнала на равнищата отпреди ковида.

„ Очакваната дълготрайност на живота при раждане съставлява междинният брой години, които едно бебе ще живее. Подобрението се дължи главно на спада на смъртността от ковида, само че намаляването на смъртността от сърдечни болести и рак също е помогнало. Все още има какво да се възвръща, с цел да се върнем към равнищата отпреди пандемията. През 2019 година междинната дълготрайност на живота е била 78,8 години. През двете години след началото на пандемията междинната дълготрайност на живота означи най-големия спад от 100 години насам. През 2022 година междинната дълготрайност на живота набъбна за всички раси. Азиатците и латиноамериканците могат да чакат да живеят най-малко 80 години – по-дълго от белите, чернокожите и американските индианци и коренните поданици на Аляска “, отбелязва организация Блумбърг.

Най-голямото нарастване по раси се следи при индианците и латиноамериканците.

„ През 2022 година броят на смъртните случаи от Ковид-19 не е нищожен “, споделя пред CNN Елизабет Ариас, от Националния център за здравна статистика към Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите, която е водещ създател на отчета. „ Наваксахме единствено близо половината от загубата (в продължителността на живота), а за някои групи тя е даже по-малка. Ще ни е нужен същият модел, който наблюдавахме през 2022 година, още веднъж през 2023 година, а по-късно, може би, и през идната година, с цел да компенсираме изцяло загубата “, разяснява Ариас.

Източници: abcnews.go.com, kriticno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР